A Dorn terápia

A Dorn terápia

A Dorn terápia kiindulási alapja a test aszimmetrikus eltéréseinek korrekciója. A kezelés során az izom-és szalagrendszerben, továbbá az idegrendszerben létrejött károsodások kiküszöbölhetők, a páciens már az első alkalommal érezheti panaszai csökkenését.

A Dorn terápia az 1970-es években kialakult Dieter Dorn nevéhez fűződő holisztikus szemléletű manuálterápiás technika. Hatékonysága abban rejlik, hogy a testet és a testhez kapcsolódó panaszokat egységes egészként kezeli. Dorn alapszemlélete szerint nem találunk olyan embert, akinek két test fele, és ízületeinek elhelyezkedése egymáshoz viszonyítva szimmetrikus lenne. Ennek okai lehetnek a mindennapi tartós egyoldali terhelések, például üléskor a keresztbe tett lábak, alvás közben az egyik alsó végtag oldalra való felhúzása, vagy a monitor előtt ülve folyamatosan egy oldalra fordulás és akár különböző testet ért traumák is. Ha valamely ízületben, ízületekben felborul a két oldal közötti statikai egyensúly, ami leggyakrabban a medence környékén történik, az kihat a környező ízületekre is. Az aszimmetria hatására a terhelési viszonyok megváltoznak, ami a környező szövetekben feszülést, fájdalmat generál. Ezt a statikai “megbomlást” kezeljük a Dorn terápiával, segítve visszanyerni az ízületek jó mobilitását, az izmok harmónikus működését, a görcsös izmok ellazultságát. A Dorn fő kezelési területe gerinc és a hozzá kapcsolodó izomzat, emiatt hatékonyan lehet vele javítani a derékfájás, a porckorongsérv, az isiász, a nyaki sérv, az idegbecsípődés, a lumbágós panaszokat is.  De természetesen jól kezelhetőek a Dorn-nal az egyép perifériás ízületi panaszok, mint a kéz és láb zsibbadásos tünetei, kéz merevsége, térdfájás, csípőízületi kopások. A Dorn manuálterápia önkorrekciós technikák tanításával tovább fokozza a páciensek otthoni gyakorlása során a már javult vagy tünetmentes állapot elérését és megtartását a gyógytorna kezelések közötti időtartamban.

Az első kezelés 90 perces, mely során egy alapos kikérdezést követően a gyógytornász megvizsgálja és megkezeli a pácienst. A terápia mindig a Dorn önkorrekciós gyakorlatok betanításával fejeződik be. 

A Dorn terápiával komplementer kezelési mód a Breuss masszázs-technika.  Míg a Dorn módszer egy manuális ízületi korrekciós technika, a Breuss masszázs egy lazító, lágy, kötőszöveti regeneráló masszázs.  A Dorn terápiánál végzett korrekciók előtt és után egyaránt jól alkalmazható a Breuss masszázs, amely segíti ellazítani az izmokat, csökkenti a fájdalmakat, és felgyorsítja a regenerációt. A Breuss masszázs időtartama 30-45 perc.

  • A Dorn terápia előtt végzett Breuss masszázzsal könnyebbé, fájdalommentesebbé tehető a manuálterápia.
  • A Dorn terápiát követően segít az ellazulásban, a regenerációban.
  • A gyakorlatban természetesen alkalmazható egymástól függetlenül is a két módszer.

Az Egészségközpontról

Buda szívében a Keleti Károly utcában, igényesen felújított lakásban várjuk vendégeinket. Rendelőnkben elsősorban mozgásszervi panaszokkal várjuk pácienseinket, de egyéb szakmák képviselői (pl. pszichológus) is segítik a hozzánk fordulók gyógyulását.

Rendelőnkben nyugalom, odafigyelés és kellemes légkör várja a hozzánk látogatókat.

Partnereink

Copyright © 2020 Dinamed - Egészségközpont. Minden jog fenntartva!

Keresés